陶磁器/Ceramics
文禄・慶長の役(1592-1598)の際、加藤清正・細川三斎らが朝鮮から伴った陶工によって熊本の近世の窯業が始まったといいます。細川家の肥後転封に伴って肥後に移り住んだ陶工達が始めたといわれる小代焼(しょうだいやき)、高田焼(こうだやき)は、藩の保護を受けて発展しました。下益城郡松橋町の松橋焼(まつばせやき)、肥後藩唯一の白磁窯であった宇土市網田の網田焼(おうだやき)など多数の窯がありました。人吉・球磨地方では、江戸時代に城本焼が興り、やがて一勝地に移り、一勝地焼(いっしょうちやき)として相良藩の保護を受け、陶器の生産が始まりました。それ以前にも、朝鮮陶工の系統をひくといわれる上村焼(うえむらやき)など陶器作りが行われていました。天領であった天草地方は、藩の支援を受けることはできなかったのですが、素材に恵まれ、陶磁器の生産が盛んでした。最も古いとされる本渡市の楠浦焼(くすうらやき)、江戸後期には海鼠(なまこ)釉を特色とする水の平焼(みずのだいらやき)、天草陶石を用いて磁器を生産した高浜焼(たかはまやき)、上津深江焼などがあり、幕末には丸尾焼(まるおやき)が生産を始めました。
Kumamoto’s modern ceramics industry began about 400 years ago. When the Hosokawa family moved to Higo Province (now Kumamoto) in 1632, potters also settled in the area and built kilns. Koda ware from Yatsushiro and Shodai ware from Arao and Tamana developed under the patronage of the Higo Domain, primarily producing ceramics used in traditional tea ceremony. In addition to these, there was Matsubase ware from Uki, Oda ware from Uto (Higo Domain’s only porcelain ware), and Mizunodaira, Takahama, and Maruo wares from Amakusa.
熊本県の陶磁器について
小代焼
小代焼
小代焼は、熊本県北部で約400年前から焼き続けられている陶器です。寛永9年(1632)に細川家転封に際し、豊前より移った牝小路源七と葛城八左衛門が小岱山麓に登り窯を開いたのが始まりといわれています。肥後藩の御用窯として茶道の道具などが焼かれたほか、生活雑器も多く作られました。天草陶磁器
天草陶磁器
天草陶磁器は、日本一といわれる良質な天草陶石を使って焼かれる磁器と、地元の陶土を使って焼かれる陶器です。磁器は約340年前に、陶器は約250年前に焼き始められました。純度の高い良質な天草陶石を使った透明感のある磁器や、性質の異なる釉薬の二重掛けの技法を用いた海鼠釉や黒釉の個性的な陶器が多く作られています。天草陶磁器 水の平焼 岡部信行氏
天草は、天領(幕府の直轄地)であったため、藩の御用窯的なものはなく、村(87村)ごとに庄屋がいて、それぞれ陶石を売ったり、焼物を焼いたりして、振興をはかっていました。天草陶石は、元禄の頃から砥石として売り出されていましたが、正徳2年ころから磁器原料として、佐賀、長崎方面に供給され、やがて全国へ広まっていきました。天草島内では、延宝4年(1676)には、内田皿山で磁器が焼かれていることが古文書からわかっています。又、宝暦12年(1762)には、高浜村の庄屋上田家も肥前の陶工を呼んで磁器を焼き始めていることが記録に残されています。一方、陶器は明和2年(1765)本渡村水の平において岡部家が焼きはじめ、さらに江戸後期にいたり、金澤家が陶器窯を始めました。
高田焼
高田焼
その他県内の陶磁器
About Ceramics of Kumamoto
Shodai Ware
Shodai Ware
Shodai ware originated about 400 years ago in northern Kumamoto. It became an official pottery kiln of the Higo Domain in the Edo Period and made ceramic cups used in traditional tea ceremony as well as various wares used ineveryday life.Shodai clay has high iron content and is full of pebbles. Straw and wood ash is used in the glaze to create a simple yet dynamic style.
Amakusa Ceramics
Amakusa Ceramics
Mizunodaira-Yaki
In the Amakusa region, porcelain ware is made using the region’s abundant porcelain stone (of which Amakusa is the top producer in the country), and earthenware is made using local clay deposits.The production of porcelain ware in the region started 340 years ago, while the production of earthenware started 250 years ago. White porcelain pieces with a translucent quality as well as unique earthenware pieces are made in abundance.
Koda Ware
Koda Ware
Koda ware first started being made in Yatsushiro City in 1632 during the early Edo Period. The designs are made not by painting, but rather by embedding white kaolin into the motifs carved into the clay.The pottery is fired after applying a transparent glaze, and turns a slight teal color due to the iron content in the clay.
Other Ceramics in the prefecture